Kako naći posao u NorveškojAko ste stranac koji traži posao u inozemstvu i želite pronaći posao u Norveškoj, postavljaju se prva pitanja gdje početi i gdje možete pronaći slobodna radna mjesta ili oglase za posao u Norveškoj, što se traži od dozvola za strance na privremenom radu u Norveškoj i kolike su zarade u Norveškoj.

image

Uz prosječnu plaću od preko 2.850 eura ili 27.500 norveških kruna, Norveška je jedna od najtraženijih destinacija za strane državljane koji traže posao i žele se preseliti u Norvešku.

U početku je važno naglasiti da će vaš put do zaposlenja u Norveškoj i kretanja za posao varirati ovisno o tome jeste li državljanin nordijskih zemalja, Europske unije ili zemlje izvan Europske unije. Vaše državljanstvo određuje što će sve biti potrebno za rad u Norveškoj - viza, radna dozvola, dokaz o poznavanju lokalnog jezika, itd. Prije nego što počnete tražiti posao u Norveškoj, provjerite što je potrebno iz dokumentacije i radnih dozvola.

Drugo važno pitanje je gdje pronaći oglase za posao u Norveškoj. Značajan dio slobodnih radnih mjesta u Norveškoj ne oglašava se redovitim kanalima traženja posla, ali ako ne živite u Norveškoj, teško ćete doći do ovih poslova jer je potrebno izgraditi mrežu kontakata, upoznati ljude i predstaviti se u izravnim pregovorima s poslodavcima. Zbog te činjenice, veliki broj imigranata u Norveškoj dolazi u ovu zemlju uz pomoć prijatelja i ljudi koje poznaju, a koji već žive i rade u Norveškoj.

Preostali dio, ali ne mali broj, otvorenih pozicija u Norveškoj oglašava se na internetu, u dnevnom tisku, kroz oglase privatnih agencija za zapošljavanje i udruga zaposlenika.

Među najtraženijim zanimanjima u Norveškoj su: električari, stolari, kuhari, inženjeri, zidari, pekari, grafički dizajneri, mesari, maseri, sigurnosno osoblje i veterinari. Važno je napomenuti da se zbog velikog priljeva migranata u Norvešku ovaj popis često mijenja.

Posao u Norveškoj možete tražiti tako što ćete unijeti izraze za pretraživanje na Google tražilici kao što su "poslovi u Norveškoj", "oglasi za posao u Norveškoj", "jobs in Norway", "jobber i Norge" i slično. Imajte na umu da će, ovisno o jeziku koji koristite u pretraživanju, rezultati koje dobivate na ovoj tražilici biti različiti.

Govoreći o jezicima, važno je znati da je znanje norveškog jezika velika prednost za strane državljane koji traže zaposlenje u ovoj zemlji, ali ako ga ne znate, nemojte gubiti nadu jer je engleski službeni jezik mnogih tvrtki u Norveškoj, pa je moguće i uz znanje tog jezika naći dobar posao u Norveškoj. Također, za određena zanimanja kao što su građevinski radnici, perači posuđa, radnici u skladištu, radnici na farmama itd. nema potrebe za značajnim poznavanjem tih jezika, tako da je dovoljno znati neke od osnova jezika kako biste stupili u kontakt s predstavnikom poslodavca i razumjeli koje dužnosti imate na radnom mjestu. S druge strane, mnoga zanimanja zahtijevaju zavidnu razinu poznavanja norveškog jezika, posebno u području obrazovanja i medicine - medicinskih sestara, liječnika, učitelja, osobnih trenera i drugih zanimanja u kojima se rad temelji na komunikaciji s klijentima.Najvažnije web stranice za zapošljavanje u Norveškoj i traženje oglasa za posao su:
Nov.no
Finn.no
Eures
Jobb Norge


Web-lokacije norveških tvrtki važan su izvor oglasa za posao. U ovoj zemlji, uobičajeno je za bilo koje slobodno radno mjesto, bilo da se radi o tvrtki koja će se oglašavati na redovnim kanalima ili ne, da se oglašava na web stranici tvrtke. U skladu s tim, potražite tvrtke u djelatnosti u kojoj tražite posao ili ste kvalificirani za poslove u toj djelatnosti i pregledajte njihove stranice.

Kada su u pitanju mediji kao izvor informacija za zapošljavanje i oglašavanje radnih mjesta u Norveškoj, navodimo najvažnije medije i dnevne tiske, koji su također najčešći izbor poslodavaca koji oglašavaju slobodna radna mjesta:

VG – Verdens Gang
Dagbladet
Aftenposten
Dagens Næringsliv
Adresseavisen
Bergens Tidende
Hegnar.no
Stavanger Aftenblad

Agencije za zapošljavanje i regrutaciju u Norveškoj također su vrlo važan resurs u traženju posla za strance.

Neke od važnijih agencija za zapošljavanje u Norveškoj su: Aktiv-personell, Personalhuset, Adecco, PR Office, Kelly services, Manpower, Dreamwork, Temp Team, Xtra personell i mnoge druge. Tržište zapošljavanja u Norveškoj je vrlo raznoliko, zbog čega postoji veliki broj agencija za zapošljavanje koje se specijaliziraju samo za određene gospodarske djelatnosti:
AMBIO Health – agencija za zapošljavanje u području zdravstva
B2B Sales AS – agencija za zapošljavanje u sektoru prodaje i usluga
Centric – agencija za zapošljavanje za IT industriju, financije i administraciju
Adima – agencija za zapošljavanje u području strojarstva, energetike i naftne industrije
Swan staffing – posrednik u zapošljavanju osoblja u građevinskoj industriji
Azets People AS – agencija za zapošljavanje u području računovodstva, financija, ljudskih resursa, IT industrije i uprave
Vicario AS – agencija za zapošljavanje u graditeljstvu, potražuje građevinske radnike, arhitekte i inženjere.

image
Zaposlenici u građevinarstvu u Norveškoj su bolje plaćeni nego u ostalim zemljama diljem EuropeSve agencije za zapošljavanje u Norveškoj moraju biti licencirane od strane Norveškog inspektorata rada. Sukladno tome, morate posvetiti posebnu pozornost ako dolazite raditi u Norveškoj uz posredovanje agencija za zapošljavanje u zemlji iz koje dolazite.

Iskustvo stranih zaposlenika u Norveškoj općenito je pozitivno kada su u pitanju razine plaća, prava zaposlenika, naknade zaposlenicima i tako dalje. Negativna strana rada u Norveškoj uglavnom se sastoji od vremenskih uvjeta, koji mogu biti izuzetno teški, posebno za radnike na otvorenom, ili za one koji trebaju prijeći veliki broj milja za dolazak na posao ili tijekom radnog vremena.

Plaćanja zaposlenicima u Norveškoj uglavnom se obavljaju mjesečno u norveškim krunama, ali postoji veliki broj zaposlenika koji su plaćeni na dnevnoj razini ili po projektu. Plaćanja na dnevnoj razini su tipična za zaposlenike na poslovima konobara u restoranima i dadilja, a po projektu za developere i voditelje projekata. Plaćanje po pređenom kilometru se ponekad primjenjuje na vozače kamiona u Norveškoj.

Prosječne plaće u Norveškoj su među najvišima u svijetu, ali troškovi života u ovoj zemlji su također među najvišima u svijetu, posebno u urbanim centrima, kao što je glavni grad - Oslo.

image
Oslo (Photo:Wilhelm Joys Andersen, CCSA 2.0)

Najveći troškovi života odnose se na smještaj i režije, a strani državljani na privremenom radu u Norveškoj često žive u zajedničkim stanovima kako bi podijelili troškove i smanjili troškove života. Ova opcija, međutim, nije dostupna emigrantima koji dolaze s obiteljima da žive i rade u Norveškoj.

Na kraju, bez rezerve se može primijetiti da je zapošljavanje u Norveškoj jedno od najboljih u Europi i šire. Izuzetno visoke prosječne plaće, prihvatljiv odnos plaća i troškova života i visoki stupanj uređenosti su među najvažnijim faktorima donošenja odluka o zemlji gdje tražitelji posla iz drugih zemalja žele raditi.Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -