Πώς να βρείτε δουλειά στη Σουηδία – Ένας Οδηγός για όσους Αναζητούν Εργασία στο Εξωτερικό

Η Σουηδία είναι μία από τις πιο επιθυμητές χώρες στον κόσμο για όσους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Εάν σκέφτεστε να αποδημήσετε και να βρείτε δουλειά στη Σουηδία, αυτός ο οδηγός θα σας εξηγήσει τις πιο σημαντικές πτυχές της αναζήτησης εργασίας στη Σουηδία: που και πώς να βρείτε δουλειά, ποιες είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις για ξένους που αναζητούν εργασία και πως θα αποκτήσετε μια έγκυρη άδεια παραμονής / εργασίας για όλους εσάς που είστε πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα λάβετε επίσης σημαντικές πληροφορίες για τους μέσους μισθούς, τις απαιτήσεις εργασίας και τα οφέλη για τις θέσεις απασχόλησης που είναι περισσότερο “σε ζήτηση" στη Σουηδία.

Στοκχολμη, Σουηδια
Φωτογραφία - Στοκχολμη, Σουηδια

Οι συνθήκες εργασίας στη Σουηδία είναι από τις πιο ελκυστικές στον κόσμο, αλλά το να αποκτείσετε δουλειά σε αυτή τη χώρα ως μετανάστης δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαίνεται, ειδικά επειδή υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός και από εγχώριους αλλά και από αλλοδαπούς που ήδη ζούν στη Σουηδία και αναζητούν εργασία.

Οι Σουηδοί εργαζόμενοι με χαμηλές δεξιότητες είναι συνήθως ικανοποιημένοι, ενώ οι υψηλά μορφωμένοι εργαζόμενοι είναι χαμηλόμισθοι σε σύγκριση με μερικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας για ευκαιρίες απασχόλησης στη Σουηδία, εδώ μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις εργασίας, τα οφέλη και τους μισθούς για ορισμένα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στη Σουηδία:

Αισθητικοί – είναι ένα επάγγελμα σε ζήτηση στη Σουηδικά ινστιτούτα αισθητικής, ιαματικά λουτρά και καταστήματα ομορφιάς.

Οδηγοί λεωφορείων, Οδηγοί ταξί και οδηγοί παράδοσης (ντελιβεράδες) στη Σουηδία

Υδραυλικοί στη Σουηδία

Ζωγράφοι - αναμίξτε, ταιριάξτε και εφαρμόστε χρώματα σε επιφάνειες. Οι μισθοί για έναν ζωγράφο στη Σουηδία είναι πολύ υψηλότεροι από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες.

Μασέρ - εργάζονται βάση ένα-προς-ένα με τους πελάτες τους, έτσι οι διαπροσωπικές δεξιότητες είναι απαραίτητες. Οι μασέρ στη Σουηδία είναι συνήθως αυτοαπασχολούμενοι.

Τα ιατρικά επαγγέλματα στη Σουηδία, όπως γιατροί , θεραπευτές, χειρούργοι, δερματολόγοι, είναι μεταξύ των πιο υψηλών θέσεων εργασίας στη Σουηδία.

Εργάτες παραγωγής - υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργαζόμενους στην παραγωγή σε κύριες βιομηχανίες στη Σουηδία, όπως τα οχήματα με κινητήρα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, ο βιομηχανικός εξοπλισμός, τα οικιακά προϊόντα, ο σίδηρος και ο χάλυβας.





Στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, υπάρχει ένας κατώτατος νόμιμος μισθός, ο οποίος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Η Σουηδία είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπου δεν υπάρχει κατώτατος κοινωνικός μισθός και όπου ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε συλλογικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πολλές διεθνείς εκθέσεις, η ικανοποίηση από την ικανότητα επιλογής επαγγέλματος, την αλλαγή θέσης εργασίας, τη ποιότητα ζωής και τη δυνατότητα συσσώρευσης υπερωριών για ημέρες διακοπών ή ειδικά επιδόματα, η Σουηδία βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αναζητηση και αγορα εργασιας στη σουηδια

Στοκχολμη, Σουηδια
Φωτογραφία από Pedro Szekely CCSA 2.0

Οι αλλοδαποί που ενδιαφέρονται να βρούν δουλιεά στη Σουηδία, έχουν πολλούς διαθέσιμους πόρους για την αναζήτηση εργασίας, από τοπικές και διεθνείς μηχανές αναζήτησης και ιστοσελίδες συγκέντρωσης δεδομένων, όπως επίσης και από τοπικούς φορείς απασχόλησης και εταιρείες προσλήψεων.

Η καλύτερη επιλογή για άτομα που αναζητούν εργασία και δεν διαμένουν στη Σουηδία είναι να αναζητήσουν εργασία χρησιμοποιώντας μηχανές αναζήτησης εργασίας, πίνακες και λίστες εργασίας ή ιστοσελίδες συγκέντρωσης δεδομένων θέσεων εργασίας. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους πόρους μπορείτε να βρείτε πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στις οποίες δικαιούνται να υποβάλουν αιτήσεις και άτομα που θέλουν να εκπατριστούν.

Ιστοσελίδες συγκέντρωσης δεδομένων θέσεων εργασίας, όπως το Indeed, το SimplyHired ή το CareerJet, θα σας επιτρέψουν να βρείτε όλες τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν διαθέσιμες για μετανάστες στη Σουηδία.

Εάν χρησιμοποιείτε μηχανές αναζήτησης εργασίας και ιστοσελίδες εργασίας για την online αναζήτηση εργασίας σας, χρησιμοποιήστε τη σύνθετη φόρμα αναζήτησης, ώστε να μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια συγκεκριμένη αναζήτηση που περιλαμβάνει όρους όπως τίτλο εργασίας, πεδία σταδιοδρομίας, κατηγορίες επαγγελμάτων και πολλά άλλα για να δημιουργήσετε χρήσιμες λίστες εργασίας.

Ορισμένες από τις γνωστές μηχανές αναζήτησης θέσεων εργασίας για τη Σουηδία είναι:

Blocketjobb – Αγγελίες εργασίας στα Σουηδικά

Metrojobb – Τοπικό γραφείο αναζήτησης εργασίας στη Σουηδία

Arbetsförmedlingen - Ο μεγαλύτερος διανομέας θέσεων εργασίας στη Σουηδία

Offentliga Jobb

Τα πιο γνωστά πρακτορεία προσλήψεων στη Σουηδία είναι:

Hammer&Hanborg

Stockholm Headhunting

Definite Headhunting Sweden

Europersonel

Hej Produktion

Maxkompetens Produktion i Sverige

Adecco Sweden AB

Proffice

Hays Recruiting Experts Worldwide

Υπάρχουν πολλές ελκυστικές ευκαιρίες απασχόλησης για αλλοδαπούς στη Σουηδία, επομένως οι καλύτερες ευκαιρίες για να βρουν δουλειά είναι να υποβάλουν αίτηση για εργασία που ταιριάζει με το επάγγελμά και τις δεξιότητές τους. Λόγω των υψηλών μισθών και των καλών συνθηκών εργασίας, ο αριθμός μεταναστών που ενδιαφέρεται να μετακινηθεί και να εργαστεί στη Σουηδία είναι μεγάλος, συνεπώς πρέπει να βασιστείτε στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία. Οι εργοδότες στη Σουηδία προσλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών εργαζομένων στις ακόλουθες βιομηχανίες: αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανικός εξοπλισμός, οικιακά αγαθά, σιδήρου και χάλυβα, δασοκομία, υπηρεσίες μηχανικών, γεωργία και πολλά άλλα.


Υπάρχουν ορισμένες ρυθμιζόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες στη Σουηδία, όπως γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, δάσκαλοι, κτηνίατροι και πολλά άλλα. Εάν το επάγγελμά σας είναι ένα από αυτά και είστε αλλοδαπός που ψάχνετε για δουλειά στη Σουηδία, θα χρειαστείτε το σωστό προσόν που αναγνωρίζεται από το Σουηδικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (UHR).


Σχετικα με τη σουηδια, την αγορα εργασιας και τους ξενους εργαζομενους στη Σουηδια

Σουηδία
Σημαία της Σουηδίας; Φωτογραφία από Fredrik Rubensson CCSA 2.0

Η Σουηδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσημη γλώσσα είναι τα Σουηδικά, ενώ οι επίσημες γλώσσες των μειονοτήτων είναι Φινλανδικά, Σάμι, Ρομάνοι, Γίντις και Μενκελιέ. Η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται επίσης ως επιχειρηματική γλώσσα σε διεθνείς εταιρείες που βρίσκονται στη Σουηδία.

Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει ξένο υπόβαθρο (γεννήθηκε στο εξωτερικό ή γεννήθηκε στη Σουηδία με τουλάχιστον έναν γονέα που γεννήθηκε στο εξωτερικό). Οι αλλοδαποί συχνά προσελκύονται από μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης και υψηλούς μηνιαίους μισθούς στη Σουηδία. Οι μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών στη Σουηδία είναι: Φινλανδική κοινότητα μεταναστών, κοινότητα Σάμι, μετανάστες από τη Μέση Ανατολή - κυρίως από το Ιράν, το Ιράκ, το Λίβανο και τη Συρία. Υπάρχουν επίσης πολλές μικρότερες κοινότητες ξένων υπηκόων από ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειοψηφία των ξένων υπηκόων κατοικεί και εργάζεται στη Στοκχόλμη (πρωτεύουσα και επιχειρηματικό κέντρο της χώρας), το Γκέτεμποργκ, το Μάλμο, την Ουψάλα και το Βεστερός.

Οι μηνιαίοι μισθοί καταβάλλονται στο επίσημο νόμισμα - Σουηδική κορόνα (SEK) για όλους τους εργαζόμενους στη Σουηδία – Σουηδοί κάτοικοι, αλλοδαποί και διασυνοριακοί μετακινούμενοι.

Η εβδομάδα εργασίας στη Σουηδία είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ μερικά καταστήματα λιανικής ανοίγουν επίσης για μερικές ώρες το Σάββατο, σπάνια την Κυριακή. Τυπικός ημερήσιος αριθμός ωρών εργασίας για εργασία πλήρους απασχόλησης είναι οκτώ ημερησίως και 40 ώρες την εβδομάδα. Οι θέσεις μερικής απασχόλησης στη Σουηδία συνήθως διαρκούν 2-4 ώρες την ημέρα.

Οι μεγαλύτεροι εργοδότες στη Σουηδία είναι: Volvo (οχήματα), Ericsson (τηλεπικοινωνίες), H&M (ρούχα), Ikea (έπιπλα), Nobia, NorthStar (μπαταρίες μολύβδου), Nordiska Kompaniet, Odno Molly ομίλου SAS, Saab Automobile (οχήματα), SIBA (λιανικός τομέας) και πολλοί άλλοι.

Πως να αποκτησετε visa εργασιας για τη Σουηδια

Sweden
Το Βασιλικό Παλάτι της Στοκχόλμης

Όσοι ψάχνουν για εργασία στην ΕΕ και στον ΕΟΧ, καθώς και οι ελβετοί που αναζητούν εργασία, δεν χρειάζονται Visa εργασίας άδεια εργασίας για να αιτηθούν θέσεις εργασίας στη Σουηδία. Φυσικά, αν σκοπεύουν να παραμείνουν περισσότερο από 90 ημέρες, τότε πρέπει να πάνε στις τοπικές αρχές και να δηλώσουν άφιξη και την πρόθεσή τους να μείνουν.

Εάν ένας αναζητητής εργασίας είναι πολίτης που δεν είναι υπήκοος της ΕΕ και έρχεται στη Σουηδία για να διαμείνει και να εργαστεί (περισσότερο από 90 ημέρες), απαιτείται να λάβει άδεια παραμονής.

Είναι υποχρέωση του εργοδότη να υποβάλει αίτηση για άδεια εργασίας ενός εργαζομένου, συμπληρώνοντας μια προσφορά εργασίας. Σε αυτή την προσφορά θα περιλαμβάνει το όνομα, την υπηκοότητα, την ημερομηνία γέννησής, το επίπεδο εκπαίδευσης σας και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αφού ο εργοδότης λάβει μια γνώμη από την τοπική οργάνωση των συνδικάτων, ο υπάλληλος θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με οδηγίες για να συμπληρώσει το δικό του /της μέρος της αίτησης.

Πηγές:

Πρωτότυπο άρθρο: - How to Get a Job in Sweden - Guide for Foreign job seekers






Terms & Conditions | Πολιτική απορρήτου | Επικοινωνία

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -