Poslovi čuvanja dece u Nemačkoj

Jedno od najtraženijih zanimanja u Nemačkoj za koja se vrlo često angažuju osobe van Nemačke i Evropske unije je svakako posao čuvanja dece. Razlog tome je svakako činjenica da se za obavljanje posla čuvanja dece u Nemačkoj najčešće ne postavljaju visoki zahtevi u pogledu nivoa obrazovanja ili određene starosti osobe za čuvanje dece. Slična je situacija i kod nekih drugih zanimanja u Nemačkoj poput spremačica, pomoćnih radnika ili baštovana.

S druge strane, slični poslovi kao što su privatni učitelj, medicinska sestra, animator za decu u hotelu i drugi, zbog prirode posla, koji zahteva direktan kontakt i razgovor sa decom ili osobom koja koristi uslugu, uobičajeno se traži odlično poznavanje nemačkog jezika, što nije neophodan uslov kod posla čuvanja dece u porodicama.

Najjednostavnijim pretragama na internet pretraživačima poput „posao čuvanja dece u Nemačkoj“, „posao bebisiterke u Nemačkoj“ ili „žena za čuvanje dece u Nemačkoj“, dobićete ogroman broj linkova do oglasa poput ovih:

„Potrebna žena za čuvanje dece u Nemačkoj“
„Tražim osobu za čuvanje dece u Nemačkoj“
„Tražimo devojku za čuvanje dece u Nemačkoj sa iskustvom“
„Posao čuvanja dece i pomoć u kući Nemačka“
„Traže se bebisiterke-devojke za čuvanje dece u dnevnom boravku Nemačka“

image
Poslovi bebisitera u Nemačkoj

Kao osnovni uslovi koji se obično traže u ovakvim oglasima se navode:
- prethodno iskustvo u čuvanju dece i obavljanju kućnih poslova
- spremnost na rad sa fleksibilnim radnim vremenom, prilagođenim potrebama porodice
- poznavanje maternjeg jezika porodice koja traži osobu sa čuvanje dece


Bez namere da Vas obeshrabrimo u traženju posla, preporučujemo veliki oprez pri korišćenju ovih oglasa za posao, jer se često iza istih kriju lokalne agencije za zapošljavanje, koje nemaju adekvatne sertifikate za zapošljavanje stranaca za ove poslove.

Tražnja za uslugama čuvanja dece u Nemačkoj


Osnovni razlog visoke tražnje za osobama za čuvanje dece jeste to što u Nemačkoj nema dovoljno vrtića u kojima roditelji mogu odvesti decu dok su na poslu, kao i činjenica da vrtići ne nude fleksibilno radno vreme, pa roditelji koji rade po smenama imaju problem sa čuvanjem dece u popodnevnim i večernjim satima.

Kao odgovor na ovaj problem u Nemačkoj pojavljuje se veliki broj dnevnih boravaka za decu, potom tzv. „Tagesmutter“ zanimanja, gde osoba za čuvanje dece u svojoj kući prijavljuje dnevni boravak za decu i, na kraju, velika tražnja za osobama koje čuvaju decu u privatnim kućama i domaćinstvima.

Posao čuvanja dece u Nemačkoj može imati vrlo širok spektar aktivnosti koje se zahtevaju od osobe koja ga obavlja. Npr. pored osnovnih aktivnosti poput obezbeđivanja da dete na vreme ima obroke i spava, aktivnosti podrazumevaju i animaciju, obavljanje edukativnih aktivnosti, čitanje priča, odvođenje dece na privatne časove, u školu, pomoć pri radu domaćih zadataka i sl.

Vrlo je česta pojava da se za obavljanje poslova čuvanja dece angažuju osobe, koje će obavljati i druge kućne poslove, poput održavanja čistoće u kući, pripreme obroka za porodicu, obavljanje poslova poput peglanja, nabavke kućnih potrepština i sl.

Cene, plate i zarade kod čuvanja dece u Nemačkoj


Cene usluga čuvanja dece u Nemačkoj variraju i zavise od više faktora, među kojima su najvažniji sledeći:

- da li se čuvanje dece vrši u privatnom vrtiću, Tagesmutter boravku ili u kući roditelja
- da li osoba za čuvanje dece vodi računa o jednom detetu ili više njih
- kolika je starost dece koja se čuvaju
- da li deca koja se čuvaju imaju posebne potrebe
- koliko sati na dnevnom nivou se čuvaju deca
- u kom dobu dana se čuvaju deca
- da li čuvanje dece podrazumeva i dodatne aktivnosti poput odvođenja dece u školu, na edukativne i sportske aktivnosti, pomoć sa domaćim zadacima, učenje stranih jezika i sl.

Tako se cene mogu kretati od 3 evra po satu po pojedinačnom detetu, kada se osoba čuva više dece istovremeno, do čak i preko 70 evra po danu, kada je u pitanju recimo čuvanje deteta u porodici 24 sata dnevno sa obezbeđenim smeštajem i hranom za aupair osobu.

Na sledećim stranicama možete videti prosečne plate, uslove, beneficije i radno vreme za zanimanja čuvanja, zabave i edukacije dece u Nemačkoj:

Bebisiterka
Klovn
Učitelj
Nastavnik

Zahtevi za vizu


Posao čuvanja dece u Nemačkoj je nešto restriktivnije regulisan nego kada su u pitanju neka druga zanimanja. Ovo iz razloga što postoji veliki broj zloupotreba doseljavanja stranih državljana u Nemačku kao osoba za čuvanje dece ili bebisitera.



Zbog toga, da bi osoba dobila validnu radnu vizu i dozvolu za rad u Nemačkoj za čuvanje dece u porodicama, mora usmeno polagati znanje nemačkog jezika pred nadležnom komisijom i dobiti sertifikat znanja ovog jezika na nivou A1.

Takođe, zabranjeno je da između porodice iz Nemačke koja traži osobu za čuvanje dece i osobe koja dolazi da obavlja posao čuvanja dece / bebisitera, postoji rodbinska veza, odnosno, da su član porodice iz Nemačke koja traži osobu za čuvanje dece i osoba koja dolazi da obavlja posao čuvanja dece iz iste strane zemlje.

Pored navedenog, pri podnošenju zahteva za dobijanje radne vize za osobu za čuvanje dece, neophodno je da porodica iz Nemačke koja traži osobu za čuvanje dece i osoba za čuvanje dece iz strane zemlje imaju potpisan ugovor na nemačkom ili engleskom jeziku. Ostavljena je i mogućnost da u ovom poslu posreduje agencija za zapošljavanje sa validnim RAL-sertifikatom.

image
Poslovi čuvanja dece u domovima porodica u Nemačkoj

Imajući u vidu činjenicu da se u praksi najveći broj stranih državljana kao osoba za čuvanje dece zapošljava u Nemačkoj baš kod porodica koje su poreklom iz iste strane zemlje ili su u rodbinskoj vezi, a da je to po zvaničnim uslovima za dobijanje radne vize i posla čuvanja dece u Nemačkoj zabranjeno, najčešće se dešava da poslodavac iz Nemačke, bila to porodica ili posrednička agencija, osobu iz strane zemlje zapošljava za neko drugo zanimanje, poput kućne pomoćnice, čistačice ili neko drugo zanimanje, gde su uslovi za zaposlenje u Nemačkoj manje restriktivni.

Zahtevi za dobijanje radne vize za rad u Nemačkoj se podnose u ambasadama Republike Nemačke u zemlji tražioca posla. Uslovi za dobijanje vize za rad u Nemačkoj se mogu razlikovati od zemlje do zemlje.

Uslovi koje treba da ispuni osoba za čuvanje dece u Nemačkoj


Najčešći osnovni uslovi koje treba da ispuni osoba za čuvanje dece u Nemačkoj:
- konverzacijski nivo nemačkog jezika (alternativno engleskog jezika ili maternjeg jezika porodice koja angažuje osobu za čuvanje dece)
- osoba koja nije pušač i ne konzumira alkohol
- raspoloživost u vremenu koje odgovara roditeljima dece
- prethodno radno iskustvo u čuvanju dece se uvek smatra prednošću


Pored osnovnih uslova, porodice koje angažuju osobe za čuvanje dece mogu zahtevati i dodatne uslove poput posedovanja vozačke dozvole, radnog iskustva u čuvanju dece, određen nivo obrazovanja (posebno ako se zahteva obavljanje aktivnosti edukacije dece i pomoći oko domaćih zadataka), posedovanje određenih sertifikata (ukoliko posao podrazumeva npr. čuvanje dece sa posebnim potrebama) i sl.

image
Poslovi bebisitera u Nemačkoj

Neki od uslova koje zahtevaju nadležne nemačke vlasti za zanimanje čuvanja dece (au pair) kada su u pitanju strani državljani:

- nivo znanja nemačkog jezika na nivou A1
- ugovor o obavljanju poslova sa porodicom ili agencijom ne kraći od 6 meseci, a ne duži od godinu dana
- čuvanje najmanje jednog maloletnog deteta
- radno vreme od najviše 6 sati dnevno i ne više od 30 sati nedeljno
- godišnji odmor od najmanje 2 dana mesečno

Ovi uslovi se definišu pri podnošenju zahteva za radnu vizu za Nemačku i moraju biti definisani ugovorom između poslodavca tj. porodice i osobe koja će obavljati poslove čuvanja dece. Dozvoljena je i mogućnost da u zapošljavanju posreduje agencija sa odgovarajućim sertifikatom.



Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -