Poslovi čuvanja dece u inostranstvu

Bebisiterka, dadilja, siterka, osoba za čuvanje dece, žena za čuvanje dece... sve su to nazivi za isto zanimanje koje prosto podrazumeva vođenje računa o deci tokom odsustva njihovih roditelja ili staratelja. Svi nazivi ovog posla su u ženskom rodu, jer je nepisano pravilo da ovaj poslao obavljaju osobe ženskog pola, iako to nigde nije zvaničan uslov.

bebisiter slika
Fotografija by Northern Ireland Office CCBY 2.0

Poslovi čuvanja dece su vrlo popularni u svim zemljama sveta, jer najčešće ne zahtevaju formalno obrazovanje, a često ni posebna znanja. Poslovi bebisiterke ili dadilje su popularni, jer ih mogu obavljati osobe svih starosnih dobi, različitog nivoa obrazovanja, različitih kultura.


Bebisiting ili čuvanje dece je vrlo često prvi plaćeni posao mnogih, jer je poslodavcima prihvatljivo da posao obavljaju i vrlo mlade osobe. Takođe, ovaj posao često obavljaju i osobe koje su u penziji, jer im je to dodatni izvor prihoda, a kao što je već pomenuto, uobičajeno nema ograničenja u pogledu godina za obavljanje ovog posla. Na kraju, posao bebisiterke se može obavljati i kao dodatni posao, pored osnovnog, jer ovaj posao može zahtevati mali broj sati nedeljno, koji se mogu uklopiti pored radnog vremena na osnovnom poslu.

cuvanje dece slika
Fotografija Ann Larie Valentine CCSA 2.0

Osobe koje obavljaju posao čuvanja dece kao osnovni posao, najčešće to rade na više različitih lokacija ili kod više poslodavaca, tj. „porodica“, jer je ređi slučaj da se čuvanje na jednoj lokaciji obavlja svakodnevno u punom radnom vremenu. Ponekad poslove čuvanja dece bebisiteri i dadilje obavljaju i u svojim domovima.

Posao bebisiterke, odnosno čuvanje dece, ponekad obavlja osoba koja radi i druge poslove u istom domaćinstvu. Zbog toga se aktivnosti čuvanja dece često poveravaju kućnim pomoćnicama, koje pored čuvanja dece imaju zaduženja vezana za čistoću i higijenu u kući, kao i zaduženja vezana za pripremu hrane. U ovom slučaju se jedna osoba zapošljava u jednom domaćinstvu u punom radnom vremenu, jer obaveze zahtevaju broj radnih sati dovoljan za puno radno vreme.

Za bebisiterkama i dadiljama postoji tražnja u svim zemljama sveta i ona je gotovo konstantna. Postoje neke specifičnosti kod zapošljavanja osoba za ovaj posao, koje je bitno imati u vidu ukoliko tražite posao čuvanja dece:

- najčešće se od osoba koje čuvaju decu da poznaju maternji jezik dece

- za obavljanje ovog posla obično se zahteva spremnost na rad u promenljivom radnom vremenu, naime, kako se posao obavlja u periodima odsutnosti roditelja dece, siterka mora biti raspoloživa kako u prepodnevnim satima (najčešće u radnom vremenu roditelja), tako i u večernjim satima (vreme izlazaka i društvenog života roditelja)

- oglašavanje za ovakva radna mesta je retko, poslovi se dobijaju u direktnim razgovorima sa porodicama koje traže dadilje, po preporuci i putem mreže kontakata

- pri odlučivanju o zapošljavanju poslodavac će više ceniti lične kvalitete osobe koja konkuriše za posao nego profesionalne kvalitete

Kao što je već pomenuto, traženje posla čuvanja dece je veoma specifično po mnogo čemu. Jedna od specifičnosti nalaženja ovakvog posla u inostranstvu je činjenica da se takav posao može naći lakše kod porodica čiji je maternji jezik isti kao i maternji jezik bebisiterke. Zbog toga je česta pojava da se posao dadilje u inostranstvu nalazi uglavnom u porodicama koje su ranije emigrirale iz zemlje tražioca posla sitera. U skladu sa tim, najveći broj poslova bebisitera osobe iz zemalja bivše Jugoslavije nalaze u zemljama gde već postoji emigracija iz ovih zemalja – Austrija, Nemačka, Švajcarska, Italija, Francuska, Amerika.

U nastavku možete pogledati najčešće lokacije za zapošljavanje, uslove i visinu zarada za poslove čuvanja dece u pojedinim zemljama:

Posao bebisiterke u Austiji

Posao bebisiterke u Nemačkoj

Posao bebisiterke u Švajcarskoj

Posao bebisiterke u Italiji

Posao bebisiterke u Francuskoj

Posao bebisiterke u Americi


Savremeniji načini angažovanja bebisiterki su prisutni u najrazvijenijim zemljama, pa se tako pojavljuju specijalizovani sajtovi za angažovanje dadilja, na kojima se spajaju porodice i osobe zainteresovane za poslove bebisitera. Međutim, jedna od pretpostavki ovakvog načina nalaženja posla je da se osoba zainteresovana za poslove dadilje nalazi u blizini porodice koja ima potrebe za čuvanjem dece, čime je isključena mogućnost korišćenja ovih sajtova za nalaženje posla bebisitinga u inostranstvu.

Poslovi bebisitera su najtraženiji u urbanim centrima, velikim gradovima, gde stanovnici puno vremena troše na poslu i u prevozu i gde po pravilu ne postoji dovoljan broj ustanova za čuvanje dece – vrtića.


Posao čuvanja dece podrazumeva da osoba koja obavlja ovaj posao vodi računa o potrebama dece dok su roditelji ili staratelji odsutni. Ponekad bebisiterke ili dadilje pomažu roditeljima u čuvanju dece i kada nisu odsutni. Dnevne dužnosti osoba koje obavljaju poslove čuvanja dece su da animiraju decu različitim igrama, pomažu u učenju, vode računa o higijeni dece, ishrani i sl. Dodatno, dužnosti mogu obuhvatiti i prevoz dece do škole i iz škole, prevoz na medicinske preglede i kontrole, do ustanova za vanškolske aktivnosti i sl.

Čuvanje dece je, zbog relativno male zahtevnosti u pogledu specifičnih znanja, formalnog obrazovanja, starosne dobi i ostalih neophodnih uslova vezanih za određene poslove, značajno manje plaćen posao od proseka jedne zemlje. Ipak, zbog svih navedenih malih zahteva, ovo je veoma tražen posao, posebno među vrlo mladim ljudima, koji nemaju radno iskustvo i kojima je to često prvi plaćeni posao. Treba imati u vidu da iako je slabije plaćen posao, visina zarade za obavljanje poslova čuvanja dece i bebisitinga je značajno različita po zemljama, pa je zarada po satu za ovaj posao u razvijenim zemljama kreće na nivou višem od zarada visoko plaćenih poslova u nerazvijenim zemljama.

cuvanje dece slika
Fotografija Olivia Chow CCBY 2.0

Iako u svetu ne postoji zemlja u kojoj je zakonski definisano da poslove čuvanja dece obavljaju osobe određenog formalnog obrazovanja, u nekim zemljama ove poslove obavljaju osobe koje imaju blisko formalno obrazovanje za taj posao (pedagozi, defektolozi, vaspitači, učitelji)ili koje imaju završene kurseve za obavljanje poslova čuvanja dece. Kursevi za obavljanje poslova čuvanja dece se organizuju uglavnom u okviru privatnih edukatorskih agencija koje izdaju sertifikate o završenim kursevima različitih nivoa.

Osobe koje obavljaju poslove čuvanja dece često se zapošljavaju i u privatnim vrtićima, centrima za čuvanje dece, igraonicama i drugim ustanovama gde roditelji traže alternativu za čuvanje dece kada nisu kod kuće. Poslovi čuvanja dece su bliski poslovima animatora, učitelja, trenera, pedagoga, logopeda, i drugim poslovima koji su usmereni na obrazovanje dece u ranim fazama razvoja. Predviđa se da će u budućnosti poslovi vezani za rano obrazovanje dece biti sve traženiji jer je prepoznata veza između ranog obrazovanja i kasnijeg razvoja dece, kako kroz formalno obrazovanje, tako i kroz neformalno.

Izvori:

A Guide to the business of babysitting

http://extension.illinois.edu/babysitting/index.cfm

Sittercity

https://www.sittercity.com




Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -