Posao u Sloveniji - oglasi, radna viza, iskustva

U ovom vodiču ćemo vam dati informacije o tome kako naći posao u Sloveniji, kako pribaviti radnu dozvolu, boravišnu vizu, koji su najtraženiji poslovi za strane državljane, ali i podatke o prosečnim platama po zanimanjima, minimalnim zaradama, agencijama za zapošljavanje i ostale bitne informacije.

Slovenija je svakako zemlja iz grupe bivših jugoslovenskih republika koja ima najveće prosečne plate i koja je najtraženija destinacija za zaposlenje među stanovnicima ostalih država - nekadašnjih republika. Zbog svojih prednosti, ali i ograničenja, ova država delimično olakšava pristup tržištu rada stanovnicima nekadašnjih republika zajedničke države kroz bilateralne sporazume sa susednim i bliskim državama.

Prema nezvaničnim podacima do sada je preko 20.000 srpskih državljana dobilo dozvole za rad u Sloveniji. Jedina zemlja koja ima više građana na privremenom radu u Sloveniji je Bosna i Hercegovina. Iako mala zemlja, Slovenija ima manjak potrebne radne snage u određenim zanimanjima i profesijama, prvenstveno zbog odlaska velikog broja sopstvenih državljana u druge zemlje Evropske unije (najviše u Austriju) i starenja populacije. Sa druge strane, najviše plate u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije, geografska blizina i relativno slična kultura sa tim zemljama, su osnovni razlozi velike tražnje za poslovima u Sloveniji od strane radnika iz ExYU republika.


Treba imati u vidu da odlazak na rad kod slovenačkih poslodavaca i dobijanje neophodnih papira za rad u ovoj zemlji ne znači nužno da ćete i raditi na teritoriji Slovenije. Kao članica Evropske unije, Slovenija ima potpuno istu saradnju među preduzećima i kompanijama iz drugih zemalja Evropske unije kao i unutar sopstvene teritorije, pa se često pružanje usluga na licu mesta (u sedištu kupca) vrši van granica Slovenije. Tako, kao npr. građevinski inženjer zaposlen kod slovenačkog poslodavca, možete raditi na građevinskom projektu u recimo Nemačkoj ili Austriji (u ovim državama i privremeno živeti), iako ste formalno zaposleni u slovenačkom preduzeću. U ovakvim slučajevima ukupna primanja radnika su veća, jer ima pravo na naknade za rad na udaljenoj lokaciji pored osnovne ugovorene plate kod slovenačkog poslodavca.

Klikom na sledeći link možete pregledati uslove zaposlenja, tražene profesije i prosečne plate u Sloveniji:
Poslovi u Sloveniji
.

image
Ljubljana, Slovenija

Najtraženija i deficitarna zanimanja u Sloveniji


Industrijske grane i sektori koji najviše zapošljavaju strane radnike su transport, građevinska industrija, medicinski sektor, ugostiteljstvo i IT industrija.
Građevinska industrija i transport pripadaju granama koje najčešće zapošljavaju radnike za obavljanje poslova van granica Slovenije - naime reč je o zapošljavanju vozača teških kamiona i zidara, koji rade na destinacijama u Evropskoj uniji, van Slovenije, ali su plaćeni od strane slovenačkog poslodavca.

Kada je u pitanju medicinski sektor, Slovenija manjka sa svim lekarima specijalistima, ali i za ostalim medicinskim osobljem kako u bolnicama i klinikama, tako i u domovima za stare i ostalim institucijama. Ovde je potrebno pomenuti i srodnu - farmaceutsku delatnost, koja je veoma razvijena u Sloveniji, pa su profesionalci farmaceutske struke takođe traženi.

Ugostiteljstvo je imalo značajan pad u ovoj zemlji sa pojavom Covid krize, ali i dalje nedostaju radnici u restoranima i ostalim preduzećima koje pružaju usluge keteringa.

Na kraju IT industrija kao sektor sa izuzetnim rastom i razvojem u svetu, pa tako i u Sloveniji, potražuje sve profile programera i administratora. Verovatno je najlakše naći posao u Sloveniji ukoliko ste programer. Za razliku od ostalih industrijskih sektora, u ovom sektoru se možete zaposliti i bez odlaska u Sloveniju, jer su poslovi i rad od kuće izuzetno popularizovani kod IT poslodavaca poslednjih godina.


Prema podacima nadležnih slovenačkih institucija, najveća potražnja za radnicima iz inostranstva je za sledećim profesijama i zanimanjima:
-Vozači kamiona i vozači autobusa
-Varioci / zavarivači
-Građevinski radnici
-Električari
-Mašinski inženjeri
-Radnici u restoranima i kuvari
-Software developeri>
-
Anesteziolozi i medicinske sestre
(Klikom na gore pomenuta konkretna zanimanja dobićete više informacija o najčešćim uslovima koje slovenački poslodavci traže od kandidata, prosečne plate za konkretne profesije i ostale bitne podatke o poslu)

Radne dozvole, boravišne dozvole, zapošljavanje stranaca


Građani zemalja Evropske unije i zemalja u okviru Šengenskog sporazuma mogu bez pribavljanja posebnih radnih dozvola za građane trećih zemalja konkurisati za poslove u Sloveniji. Kada su u pitanju građani zemalja bez EU pasoša, situacija je neistup tržištu rada ljudima bez EU pasoša.

U nastavku ćemo pojasniti uslove koje je neophodno ispuniti i korake neophodne za preduzeti kako biste ostvarili pravo za odlazak i rad u Sloveniju. Napominjemo da uslovi navedeni u nastavku za građane Republike Srbije važe u gotovo svim pojedinačnim uslovima isto i za građane Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, koje takođe imaju potpisan sporazum o zapošljavanju stranih državljana sa Republikom Slovenijom.

Prema sporazumu dveju vlada, državljani Republike Srbije mogu da se zaposle u Sloveniji ako ispunjavaju sledeće kriterijume: - da su punoletne osobe - da su prijavljeni u lokalnom Zavodu za zapošljavanje u Srbiji kao nezaposleni - da ispunjava uslove za zaposlenje na konkretnom radnom mestu pod uslovima koje je naveo poslodavac. Takođe, neophodno je da poslodavac u Sloveniji ispunjava zakonske uslove za zaposlenje stranaca, kao i da na tržištu rada u Sloveniji nema odgovarajućih kandidata, državljana Slovenije, traženih sposobnosti za obavljanje ponuđenog posla.

Nephodno je da Ugovor o radu između poslodavca i zaposlenog bude zaključen najmanje na godinu dana. Državljanin Srbije, BiH, Crne Gore ili Severne Makedonije koji ispunjava sve prethodno navedene uslove, dobija dozvolu za rad na period od tri godine, s tim što ima obavezu da radi najmanje godinu dana kod poslodavca koji je za njega dobio radnu dozvolu. Nakon tog perioda, radnik ima pravo pristupa tržištu rada kao i slovenački državljani, što znači da se može zaposliti u bilo kom preduzeću koje posluje na teritoriji Slovenije.



Procedura zapošljavanja zahteva od radnika da obezbedi zvanične prevode dokumenata kojima dokazuje stepen obrazovanja - diplome i svedočanstva.

Pored dozovle za rad, radnik koji odlazi na privremeni rad u Sloveniju mora pribaviti i boravišnu dozvolu, koja se izdaje u ambasadi Slovenije u Srbiji. Vrlo je važno da od dana izdavanja boravišne dozvole, poslodavac iz Slovenije mora u roku od 15 dana da prijavi radnika iz Srbije u socijalno osiguranje, inače se boravišna dozvola poništava.

Nakon isteka dozvole za rad posle tri godine, postoji mogućnost produženja iste ukoliko imate ugovor o radu na još najmanje godinu dana kod slovenačkog poslodavca. Ukoliko to nije slučaj, potrebno je da se radnik vrati u Srbiju, prijavi svoj povratak lokalnom zavodu za zapošljavanje i nakon 6 meseci ima pravo da se ponovo vrati u Sloveniju na rad po inicijalno navedenim uslovima.

Rad u Sloveniji i dobijanje neophodnih papira za zaposlenje stranih državljana ne zahteva poznavanje slovenačkog jezika, međutim u praksi poznavanje bar osnova slovenačkog jezika predstavlja prednost pri zapošljavanju. Alternativno, kod plaćenijih i kompleksnijih zanimanja korišćenje engleskog jezika u svakodnevnom govoru se izuzetno ceni. Na kraju, ukoliko ništa od navedenog ne poznajete, većina Slovenaca govori i hrvatski jezik, koji je blizak jezicima svih bivših jugoslovenskih republika.



Minimalne, bruto i neto plate u Sloveniji


Generalno, prosečan procenat poreza, doprinosa i taksi koje zaposleni i njihovi poslodavci u Sloveniji izdvajaju od bruto plate je oko 30%. To znači da je bruto mesečna zarada za oko jednu trećinu veća od neto mesečne zarade, koja se isplaćuje radniku. Udeo taksi i poreza varira zavisno od toga da li svojom platom izdržavate druge članove porodice, da li postoji još neko u porodici ko je zaposlen, da li je lice koje izdržavate hendikepirano i sl. Zbog toga je prethodno navedeni udeo okvirno iznet.

Takođe, bitno je naglasiti i da strani državljani koji su zaposleni u skladu sa slovenačkim zakonima o radu imaju potpuno ista prava kao i državljani ove zemlje, što uključuje pravo na podjednak tretman bez obzira na pol, rasu, nacionalnost, pravo na zdravstveno osiguranje i pravo na penziju.

Minimalna zarada u Sloveniji iznosi oko 700 evra, s tim što treba imati u vidu da je ovo zarada koja se odnosi na puno radno vreme sa 40 radnih sati nedeljno. Mnogi poslovi koji po pravilu ne zahtevaju puno radno vreme (npr. bebisiteri, aerobik treneri, joga instruktori i sl.) u proseku ne dostižu ovu mesečnu minimalnu zaradu, ali je isključivi razlog tome činjenica da u proseku radnici na ovim poslovima nemaju puno radno vreme.

Na kraju je važno još pomenuti da je nezaposlenost u Sloveniji izuzetno niska i da je u slučaju da ste već pribavili sve potrebne radne dozvole, boravišnu vizu i ostalu dokumentaciju, a tražite novi posao, najbolje isti tražiti na slovenačkim sajtovima za oglašavanje poslova ili potražiti pomoć agencija za zapošljavanje poput Adecco, Manpower, Trenkwalder. Imajući u vidu da je reč o vrlo maloj zemlji, uz ova dva načina traženja posla sigurno ćete pokriti kompletnu tražnju na lokalnom tržištu.

Korišćeni podaci:

Zavod republike Slovenije za zapošljavanje – http://www.ess.gov.si

How to find a job in Slovenia 10 tips - https://www.youtube.com/watch?v=2Xu6mD0Qhxw




Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -