Poslovi u Republici Irskoj za strane državljane



Ukoliko ste zainteresovani da živite i radite u Republici Irskoj, u ovom vodiču ćete saznati kako doći do posla, kolike su plate po pojedinačnim zanimanjima, koje su delatnosti dominantne u privredi Irske, koja su zanimanja najtraženija u ovoj zemlji, koji poslovi su najplaćeniji i koje uslove morate ispuniti da biste se zaposlili u Republici Irskoj.

Iako nije tako oduvek, Republika Irska je danas jedna od evropskih zemalja koja se najbrže razvija i koja se već godinama unazad svrstava među najpopularnije destinacije u Evropi za ljude koji se doseljavaju u nju da bi živeli i radili.

Razlog tome je svakako ubrzani rast ekonomije ove zemlje, niska nezaposlenost, velika potražnja za različitim profilima radnika i nedostatak kvalifikovane radne snage u samoj državi. Dublin, kao glavni grad Republike Irske i mesto gde živi četvrtina stanovništva ove države, danas je jedan od evropskih gradova sa najvećim brojem registrovanih internacionalnih kompanija i konglomerata.

image
Poslovi u Republici Irskoj

Strani državljani čine oko 11% stanovništva u Republici Irskoj. Najbrojniji među njima su Poljaci, a slede Britanci kojih ima oko 100.000 u ovoj zemlji. Strani državljani prvenstveno dolaze radi posla u Republiku Irsku.

Osnovni preduslov za zapošljavanje u Irskoj, kada su u pitanju strani državljani, je znanje irskog / engleskog jezika, koji su gotovo identični. Plate i uslovi rada se razlikuju zavisno od delatnosti, preduzeća i grada u kome se radi. Klikom na naredne linkove možete pretražiti bazu zanimanja sa prosečnim platama, zahtevima, beneficijama i uslovima rada u najvećim gradovima u Republici Irskoj:
Poslovi u Dablinu
Poslovi u Korku
Poslovi u Limeriku
Poslovi u Talatu
Poslovi u Voterfordu
Poslovi u Drogedi

Ključni sektori ekonomije i poznate kompanije u Republici Irskoj


Republika Irska se u relativno kratkom periodu razvila od primarno poljoprivredne zemlje do pravog lidera novih tehnologija Evrope. Najveći uticaj na ovo su imale poreske povlastice države za strane investicije, koje su dovele divove savremenih kompanija iz IT sektora poput Facebook-a, Google-a i Apple-a. U skladu sa tim, poslovi koje obavljaju strani državljani u Irskoj su najčešće vezani za sektor usluga, koji je jedan od ključnih u privredi ove zemlje.



Najvažniji privredni sektori u Republici Irskoj su sledeći:
- proizvodnja alkoholnih pića (posebno piva i viskija) - farmacija - finansijske usluge - informacione i komunikacione tehnologije - software development - inženjering (posebno u automobilskoj industriji)

Neke od svetski poznatih kompanija su osnovane u Republici Irskoj ili su čak svoje centrale preselile u ovu zemlju:
- Guinness (pića) – Kompanija osnovana u Dublinu, gde se nalazi i proizvodnja, iako je centrala kompanije registrovana u Velikoj Britaniji
- Ryanair – Avio prevoznik iz Dublina
- Paddy Power – kompanija iz delatnosti kladionica iz Dublina
- Accenture – firma koja se bavi konsaltingom u oblasti menadžmenta. Firma je osnovana u Americi i kotira se na berzi u Njujorku, a svoju centralu je premestila u Dublin 2009. godine
- Johnson Controls – preduzeće koje se bavi proizvodnjom industrijske opreme. Ovaj konglomerat je osnovan u Americi, ali je svoju centralu preselio u grad Kork.

Prosečne plate i troškovi života u Republici Irskoj


Plate u Republici Irskoj se značajno razlikuju po industrijama i preduzećima, a još više kada su u pitanju različiti poslovi – oni koji zahtevaju viši ili niži nivo obrazovanja. Najviše plate su u Dublinu, gde se nalaze centrale najvećih internacionalnih kompanija , gde je plata nakon odbitka poreza u proseku oko 2.400 evra. Cork je grad sa drugom najvišom prosečnom platom, koja je za oko 10% niža u odnosu na Dublin.



Najvažnije je naglasiti da prosečne mesečne zarade u Republici Irskoj beleže kontinuirani rast iz godine u godinu, koji i dalje traje. Takođe, poslovi za koje se zahteva viši nivo obrazovanja ili tražena zanimanja, poput programera, inženjera, mogu doneti daleko više zarade od navedenih prosečnih.

Troškovi života u Republici Irskoj su usklađeni sa visinom plata, pa tako zakup dvosobnog stana u centru Dablina iznosi 1.500 evra. Iznos stanarine pada do 1.200 evra, ako zakupljujete dvosoban stan na obodima grada, a još niže ukoliko zakupljujete stan u manjim gradovima.

Gradovi Dablin, Galvej, Limerik i Kork su odlično povezani javnim prevozom, pa mnogi zaposleni žive u zakupljenim stanovima u drugom gradu od onog u kome rade. Mesečna karta javnog prevoza u međugradskom saobraćaju košta oko 140 evra mesečno, a cena goriva je na nivou cena u zapadnoevropskim zemljama.

image
Dablin

Posao u Republici Irskoj - oglasi, radna viza, iskustva


Potraga za poslom je delimično lakša ukoliko ste u Republici Irskoj, bez obzira da li ste državljanin ili ne. Međutim, i ako niste u Republici Irskoj, ne gubite nadu da ćete doći do posla, jer u ovoj zemlji svaki deseti stanovnik je stranac, što dovoljno govori o otvorenosti tržišta rada za strane državljane.



Ukoliko ste već u Irskoj, imate prednost u traženju posla jer ćete moći da pratite oglase na oglasnim tablama agencija za zapošljavanje, udruženja poslodavaca, moći ćete da koristite načine poput direktnih poseta željenim poslodavcima, lakše ćete izgraditi mrežu kontakata, koji vam kasnije mogu olakšati nalaženje posla i sl.

Vlada Republike Irske objavljuje listu deficitarnih visokokvalifikovanih zanimanja, a koja podrazumeva značajno olakšanu proceduru dobijanja svih potrebnih radnih dozvola za strance i plate značajno više od proseka (uglavnom preko 60.000 evra godišnje). Na ovoj listi su najčešće zanimanja iz sektora zaštite zdravlja (lekari, hirurzi, kardiolozi, psiholozi, nutricionisti), inženjerstva (mašinski inženjeri, elektroinženjeri) i IT sektora (Java developeri, Android developeri, C++ programeri).

Ukoliko niste u Irskoj, koristite online resurse za traženje posla – globalne pretraživače poslova ili lokalne pretraživače poslova u Irskoj. Poslodavci u Irskoj imaju razumevanja ukoliko aplicirate iz inostranstva i spremni su da intervju obave video vezom ili Skype-om. Imajte u vidu da se ovaj intervju značano razlikuje od klasičnih intervjua licem u lice, pa se pripremite za predstavljanje i razgovor o poslu putem video veze.

Republika Irska je deo Evropske Unije, pa za apliciranje za poslove možete koristiti standardni evropski CV. Template za ovaj CV možete naći na sajtu:

Europass-CV

Svi državljani zemalja Evropske unije imaju slobodan pristup uslugama irskog servisa za zapošljavanje. Detaljnije informacije o otvorenim radnim mestima u Irskoj možete dobiti koristeći usluge sledećih organizacija: Employment Services Office, Intreo Office i

Jobs Ireland

Privatne agencije za zapošljavanje u Irskoj moraju biti licencirane kod nadležne institucije - Department of Jobs, Enterprise and Innovation. Agencije za zapošljavanje u Irskoj ne naplaćuju registraciju tražilaca posla u svojim bazama, pa tu povoljnost možete iskoristiti pri traženju posla.

Agencije za zapošljavanje u Republici Irskoj nude i svoje usluge putem Interneta, pa su postale dostupne i ljudima koji traže posao u Irskoj iz drugih zemalja, bez odlaska u Republiku Irsku. U svim većim gradovima Republike Irske postoji stotine licenciranih agencija za zapošljavanje. Mnoge agencije za zapošljavanje su specijalizovane za posredovanje u zapošljavanju u određenim sektorima ekonomije. Tako, najveći je broj agencija specijalizovanih za zapošljavanje ljudi u IT sektoru i zdravstvenoj zaštiti. Navodimo neke od agencija za zapošljavanje u Dublinu: James Ajimo Owalla, Irish dental jobs Ltd, Hibernia Services Ltd, Inventiv Health Clinical Ireland Ltd, Futurestep Ireland, DK Global Recruitment Limited, Manpower Group Ireland Limited, Logiskills Limited, NOC Limited, Intowork Ltd, Inihealthcare Limited.

Takođe, treba imati u vidu i činjenicu da određen broj poslova u Republici Irskoj obavljaju strani državljani van zvaničnih tokova (popularno nazvano „rad na crno“). Ovde je reč prvenstveno o poslovima koji su vremenski ograničeni i o poslovima kod manjih preduzetničkih firmi i preduzimača. Ovi poslovi se prvenstveno odnose na sledeća zanimanja: građevinski radnici, moleri, stolari, kuvari, lični treneri, taksi vozači i sl.



Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -