Πώς να βρείτε εργασία στην Αυστρία - Οδηγός για Αλλοδαπούς Εργαζόμενους

Ψάχνετε για δουλεία στη Αυστρία από άλλη χώρα; Ο Οδηγός μας θα σας βοηθήσει μέσω λίγων σημαντικών βημάτων – συμπεριλαμβανόμενων πληροφοριών για δουλειές, συνθήκες εργασίας, μισθούς, τομείς-κλειδιά στην Αυστρία, βίζα, εργασιακή βίζα και πιο πολλά…

Βιέννη, Αυστρία
Βιέννη, Αυστρία

Η Αυστρία θεωρείται ως μια από τις πιο επιζητούμενες χώρες για όσους ψάχνουν εργασία. Υπάρχει έλλειψη εργασίας σε πολλούς τομείς στην Αυστρία και έτσι υπάρχουν κενές θέσεις για διεθνείς ενδιαφερομένους σε εταιρείες οικοδομών, στον ιατρικό τομέα, τουρισμό, αλυσίδες ξενοδοχείων, εστιατόρια, αυτοκινητοβιομηχανίες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Ευκαιριες εργασιας στην Αυστρια

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εργασίας στην Αυστρία για άτομα με προσόντα και καλή εμπειρία εργασίας και απαραίτητες ικανότητες. Αν είσαι αλλοδαπός που ψάχνει για δουλειά στην Αυστρία, έχεις καλή ευκαιρία να βρεις δουλειά, ειδικά αν μιλάς τέλεια Γερμανικά. Αν δεν μιλάς τέλεια Γερμανικά, οι ευκαιρίες σου είναι περιορισμένες στον οικοδομικό τομέα, τουριστικό τομέα, ΙΤ τομέα, ή δουλειές σε διεθνείς εταιρίες πού τα Αγγλικά είναι η επαγγελματική γλώσσα.

Εργάτης στην Αυστρία
Οικοδόμος Φωτογραφία από Alessandro Augusto Lucia CCBY 2.0

Η Αυστρία είναι ένας διάσημος τόπος τουρισμού και προσελκύει πάνω από 20 εκ επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου, οπότε υπάρχει συνεχής ζήτηση για τοπική εργασία και αλλοδαπούς να γεμίσουν κενές θέσεις σε επιχειρήσεις όπως ρεσορτ, ξενοδοχεία, καφετέριες, και τοπικές τουριστικές εταιρίες. Οι εργοδότες σε αυτές τις επιχειρήσεις συχνά προσλαμβάνουν αλλοδαπούς που μιλάνε άλλες γλώσσες.

Πολλοί εργάτες γεννημένοι εκτός της χώρας εργάζονται σε κατασκευαστικές εταιρείες, και στον τουριστικό τομέα επειδή αυτές είναι οι δυνάμεις πίσω από την οικονομία της χώρας. Αλλοδαποί στην Αυστρία έχουν περισσότερες ευκαιρίες να βρουν δουλειά σε εκείνους τους τομείς λόγο της έλλειψης τοπικού δυναμικού.

Ίνσμπρουκ, Αυστρία
Ίνσμπρουκ, Αυστρία

Οι μεγαλύτεροι εργοδότες στη Αυστρία περιλαμβάνουν μια πληθώρα εταιριών στους παρακάτω τομείς: οικονομία και ασφάλιση, οικοδομή, μηχανουργία, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, μέταλλα, χημικά, παραγωγή τροφίμων και ξυλείας, μεταφορά, και τουρισμός (όπως ξενοδοχεία, ρεσορτ, και εστιατόρια).

Τεράστιος αριθμός ξένων δουλεύουν σε μη ελεγχόμενο τομέας, συμπεριλαμβάνοντας επαγγέλματα όπως καμαριέρα, καθαρίστρια, λαντζιέρης, χτίστης ή αισθητικός. Αυτοί οι τομείς απασχολούν κυρίως ανειδίκευτους ξένους εργάτες στην Αυστρία.

Συχνά υπάρχει έλλειψη τοπικών ειδικευμένων εργατών σε μερικούς τομείς στην Αυστρία. Επαγγέλματα με έλλειψη εκδίδονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας. Ποια επαγγέλματα έχουν έλλειψη εξαρτάται από την τοπική επαγγελματική κατάσταση. Παρακάτω είναι οι εργασίες που έχουν συχνά έλλειψη δυναμικού τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία:

- Μηχανικός – υπάρχει μόνιμη έλλειψη στα ακόλουθα επαγγέλματα στην Αυστρία: Αγροτικός μηχανικός εξοπλισμού, Μηχανικός οικοδομών, Μηχανικός μηχανουργίας, Μηχανικός ηλεκτρισμού.

- Διευθυντής έργων – η πλειοψηφία των διευθυντών έργων στην Αυστρία ήταν απασχολημένοι στον οικοδομικό τομέα, αλλά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει συνεχείς ζήτηση σε όλους τους τομείς.

- Εργάτες οικοδομής στην Αυστρία

- Μηχανικοί στην Αυστρία διατηρεί διάφορο εξοπλισμό διαθέσιμο για χρήση μέσω έλεγχου και δοκίμων. Αυτή είναι μια εργασία σε άμεση ζήτηση σε πολλά εργοστάσια, όπως σε εργαστήρια αυτοκίνητων, παράγωγης τροφίμων, και παράγωγης εξοπλισμού.

- Καθαριστής στην Αυστρία - συνήθως εργάζεται στον τομέα φιλοξενίας– εστιατόρια, ξενοδοχεία, ρισορτ, και σε εταιρίες καθαριότητας.

- Μεσίτης στην Αυστρία – παρέχει βοήθεια στους αγοραστές στο να προωθήσουν και να αγοράσουν ή πουλήσουν κατοικία για το σωστό αντίτιμο και τους καλυτέρους όρους.

- Υδραυλικός την Αυστρία – Τοποθετεί σωλήνες, επισκευάζει σωλήνες, εξοπλισμό και συσκευές όπως νεροχύτες, τουαλέτες.

- Νοσοκόμος/α - Εργασίες στον τομέα Υγείας είναι μόνιμα σε έλλειψη στην Αυστρία. Υπάρχει υψηλή ζήτηση σε ιδιωτικά νοσοκομεία και νοσοκομειακά κέντρα για νοσοκομειακό προσωπικό. Μερικές νοσοκομειακές εργασίες όπως οδοντίατρος, γιατρός, ή χειρούργος είναι ανάμεσα στις πιο καλοπληρωμένες δουλειές στην Αυστρία. Υπάρχει μακροχρόνια έλλειψη προσωπικού για αυτές τοις δουλειές, οπότε υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ξένους εργαζόμενους με εμπειρία στον τομέα να δουλέψουν.

- Σερβιτόρος στην Αυστρία συνήθως δουλεύουν σε εστιατόρια. Προϋπηρεσία δεν είναι απαραίτητη, αλλά οι εργοδότες συνήθως ζητούν τέλεια γνώση Γερμανικών ως την πιο σημαντική ικανότητα για ξένους.

- Ντελιβεράς στην Αυστρία – καλή ευκαιρία για νέους χωρίς ομήρεια. Απαραίτητη αδεία οδήγησης.

- Τεχνικοί με υψηλόβαθμη εκπαίδευση στον προγραμματισμό όπως προγραμματιστής λογισμικού (software developer), προγραμματιστής διαδικτύου, διαχειριστής συστήματος, διαχειριστής ασφάλειας, διαχειριστής δικτύου, είναι επίσης υπό μεγάλη αναζήτηση στην Αυστρία.



Υπάρχει τεράστια ζήτηση για δουλειές στην Αυστρία, επειδή είναι πολύ ελκυστικές, οπότε οι καλύτερη ευκαιρία για εύρεση δουλειάς είναι να βρεις αγγελίες μόνο για δουλειές που ταιριάζουν στο επαγγελματικό σου προφίλ. Λόγο καλού μισθού και συνθηκών εργασίας, πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό ενδιαφέρονται να μετακομίσουν και να δουλέψουν στην Αυστρία. Ο μεγαλύτερος αριθμός εργατιών από το εξωτερικό εργάζονται στους ακόλουθους τομείς: οικοδομές, τουρισμός, λιανική, παραγωγή και κατασκευές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάποιες δουλειές στην Αυστρία ελέγχονται και κάποιες είναι μη ελεγχόμενες. Κάποιες από τις ελεγχόμενες δουλειές είναι: ελεγκτές, λογιστές, δάσκαλοι, τομέας της υγείας όπως γιατρός, θεράπων, νοσοκόμα, γηροκόμοι, φαρμακοποιοί, κτλ.

Κάποιες αξιολογήσεις που χρειάζονται εκτός Αυστρίας μπορεί να μην αναγνωρίζονται στην ανάλογη Αυστριακή αρχή ως ισα. Αν είστε αλλοδαπός και το επάγγελμα σας είναι ένα από αυτά, τότε υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστείτε την απαραίτητη εκπαίδευση και αξιολόγηση που αναγνωρίζεται από την Αυστρία, πριν μπορέσετε να δουλέψετε στην Αυστρία. Το να λάβετε τα σωστά χαρτιά μπορεί να πάρει πολύ χρόνο.

Αναζητηση εργασιας και πηγες εραγασιας στην Αυστρια

Αυστρια

Αν ζείτε στην Αυστρία και αναζητείτε δουλειά, ο καλύτερος τρόπος εύρεσης είναι να χρησιμοποιήσετε προσωπικές συστάσεις, τοπικές εταιρείες εύρεσης απασχόλησης, και αγγελίες σε τοπικές εφημερίδες. Μπείτε και χρησιμοποιήσετε τοπικές ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας στην Αυστρία.

Αν δεν ζείτε στην Αυστρία και ψάχνετε δουλειά στην χώρα αυτή, οι καλύτερες πηγές είναι πύλες και ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, διαδικτυακές λίστες και φόρουμ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακές υπηρεσίες για αλλοδαπούς αναζητητές. Κάποιες εταιρείες εύρεσης απασχόλησης προσφέρουν βοήθεια με την εύρεση δουλειάς και σχεδιασμού καριέρας για άτομα από το εξωτερικό.

Γνωστές υπηρεσίες εύρεσης εργασίας στην Αυστρία είναι:

Target Austria GmbH
Trenkwalder Personaldienste AG
AuPair Austria (για δουλειές babysitting στην Αυστρία)
Hofer Philipp Personal GmbH
Start People Austria
Aviteus
Randstad Austria GmbH

Ανοιχτές θέσεις συχνά εκδίδοντα σε μια από τις πολλές καθημερινές εφημερίδες στην Αυστρία όπως οι Kronen Zeitung, Heute, Klaine Zeitung, και Der Standard.

Υπάρχουν λίγες ειδικευμένες πύλες αναζήτησης για ενδιαφερομένους στην Αυστρία όπως οι Karriere, Arbeitsmarktservice, Job.at και Wienerjobs. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις μηχανές αναζήτησης βάζοντας Όρους όπως τίτλος δουλειάς, επαγγελμάτων, ονόματα εταιρειών, απαραίτητα προσόντα ή τοποθεσίες για δουλειά για να λάβετε αποτελέσματα.

Σχετικα με την αυστρια και την εργασια στην Αυστρια

Η Αυστρία είναι η χώρα που βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη με πληθυσμό ποών από 8,7 εκατομμύρια. Η περιοχή της Αυστρίας καλύπτει 83.879 τετραγωνικά χιλιόμετρα (32.386 τμ.). Η Αυστρία συνορεύει με την Τσεχία, την Γερμάνια, την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, την Ιταλία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά, αλλά τα Αγγλικά χρησιμοποιούντο ως επαγγελματική γλώσσα σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες και μερικά τουριστικά κέντρα. Τέλεια ομιλία Γερμανικών ή Αγγλικών με τουλάχιστον βασική γνώση Γερμανικών θα αυξήσουν τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας στην Αυστρία.

Το επίσημο νόμισμα είναι το Ευρώ, χωρισμένο σε 100 cents, και οι μισθοί πληρωνόντε σε αυτό το νόμισμα και για τους πολίτες της Αυστρίας και τους ξένους πολίτες.

Το εργατικό δυναμικό της Αυστρίας περιέχει περίπου 4,5 εκ. εργαζόμενους. Περίπου το 67% των εργαζομένων δουλεύει σε υπηρεσίες, το 28% στον βιομηχανικό τομέα και το 5% στον αγροτικό τομεα. Α ανεργία είναι περίπου 6%.

Η Αυστρία είναι από τις πιο πλούσιες χώρες σχετικά με το GDP. Η μετανάστευση επηρεάζει την Αυστρία πολύ, καθώς λαμβάνει μεγάλες ροές διεθνών μεταναστευόντων (κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες).

Η Αυστρία έχει μικρό ποσοστό ανεργίας όπως πολλοί τομείς, όπως ο τουρισμός, οικοδομές, αυτοκινητοβιομηχανίες, παραγωγή τροφίμων και χημικών, παράγουν αρκετές δουλειές για το τοπικό δυναμικό και ξένους ειδικευμένους εργάτες. Η πλειοψηφία των ξένων πολιτών ζει και εργάζεται στις μεγάλες πόλεις της Αυστρίας: Βιέννη, Γκρα, Σαλτζμπουκ, Ίνσμπρουκ, Λινά, Κλαγκενφρουτ, Βίλαχ και Βαλς.

Αλλοδαποί αναζητητές εργασίας ελκύονται από την Αυστρία λόγο της υψηλής ζήτησης, υψηλότερους μισθούς από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και καλές συνθήκες εργασίας. Περίπου το 15% του πληθυσμού είναι γεννημένοι σε άλλη χώρα, περισσότεροι από την Γερμάνια, Τουρκία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία, Ρουμανία και Πολωνία. Η εργασία στην Αυστρία τους παρέχει υψηλότερους μισθούς ανά μήνα από αυτές τις χώρες. Δεν έχει σημασία αν έχουν προσληφτεί ως ανειδίκευτοι ή ειδικευμένοι εργάτες, οι μισθοί για τους αλλοδαπούς είναι αρκετοί για να καλύψουν τα προς το ζην.

Η τυπική εργάσιμη εβδομάδα στην Αυστρία είναι από Δευτέρα ως Παρασκευή, με μερικά καταστήματα να είναι ανοιχτά για λίγες ώρες το Σάββατο, σπάνια την Κυριακή. Ο μέσος χρόνος εργασίας την εβδομάδα είναι 38,5 ώρες, με το καθημερινό ωράριο να είναι 7,7 ώρες μάξιμουμ.

Οι εργοδότες στην Αυστρία μερικές φορές παρέχουν προνόμια διαμονής για αλλοδαπούς, για να τους βοηθήσουν να πληρώνουν το νοίκι αν λαμβάνουν χαμηλό μισθό.

Πηγές:

Πρωτότυπο άρθρο: How to Get a Job in Austria - Guide for Foreign job seekers






Terms & Conditions | Πολιτική απορρήτου | Επικοινωνία

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -