Posao u Dubaiju - zapošljavanje, radna viza, posrednici

Tražite posao u Dubaiju? Potrebna vam je radna dozvola i viza? Odakle početi?

Poslovi u Dubaiju

Dubai je jedna od destinacija koja je u poslednjih više od 20 godina imala najveći rast broja poslova u svetu. Ovaj rast je bio usporen poslednjom svetskom ekonomskom krizom i Covid pandemijom. Nakon problema koje je donela pandemija Covida, prema izveštajima globalnih HR agencija, broj poslova u Dubaiju će se značajno povećavati u narednim godinama.
Što se tiče najtraženijih zanimanja, znanja i veština, isti izveštaji su među najtraženije kvalifikacije i zanimanja za one koji traže zaposlenje u Dubaiju naveli poslove upravljanja bazama podataka, web dizajn, digitalni marketing, arhitekturu, građevinarstvo, turističke vodiče i ugostiteljske radnike, programiranje, medicinska zanimanja,...
Ovaj vodič će vas provesti kroz najvažnije korake i informacije, uključujući plate za određena zanimanja, pribavljanje vize, sponzorstvo, gde potražiti posao i savete za istraživanje tržišta i nastup pred poslodavcima.


Dubai je emirat Ujedinjenih Arapskih Emirata sa najvišim prosečnim platama. Ovaj emirat važi za teritoriju na kojoj se mogu zaraditi veoma visoke plate, među najvišim u svetu za određena zanimanja. Tradicionalno najtraženija zanimanja su u oblastima građevine – građevinski radnici , arhitekte, građevinski inženjeri; IT industrije – software developeri, web dizajneri, grafički dizajneri, administratori baza podataka; medicine – medicinske sestre i lekari specijalisti – hirurzi, dermatolozi, anesteziolozi; radnici u ugostiteljstvu – recepcionari, kuvari, spremačice u hotelima, čistači,... Najviše zarade i plate ostvaruju visokoobrazovani profili, dok manje zahtevni poslovi u pogledu obrazovanja spadaju u osrednje plaćene poslove u poređenju sa drugim razvijenim zemljama sveta.

Na sledećem linku možete pogledati zahteve poslodavaca i prosečne plate za više od 300 zanimanja u Dubaiju, sa poređenjima sličnih zanimanja i prosečne plate u emiratu:

POSLOVI I PLATE U DUBAIJU

Pribavljanje vize


Ako planirate da radite u Dubaiju, neophodna vam je radna viza. Olakšavajuća okolnost je da je nju prilično lako dobiti ako ste dobili posao u preduzeću iz Dubaija.

Budući da je potrebna radna viza, najlakše je otputovati u Dubai nakon što vam se ponudi posao. Druga opcija je da u Ujedinjene Arapske Emirate uđete kao posetilac ili na osnovu turističke vize, a nakon što dobijete ponudu za posao ili nađete posao, prenesete status vize u radnu.

Zavisno od toga čije državljanstvo imate, u Dubai možete ući na jedan od sledećih načina:

-sa vizom koja se izdaje na aerodromu u Dubaiju po dolasku i važi do 90 dana
-sa vizom koja se izdaje na aerodromu u Dubaiju po dolasku i važi do 30 dana, uz mogućnost produženja boravka do 60 dana
-bez pribavljanja vize.

Preporučujemo Vam da na sajtu ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u zemlji čije državljanstvo imate, proverite na koji način možete ući u ovu zemlju.

image
Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Iako su ove turističke vize dobar način za ulazak u zemlju radi traženja posla, ključno je da tokom maksimalno dozvoljenog perioda ili pronađete zaposlenje i dobijete radnu vizu, ili napustite zemlju kada vam turistička viza istekne. U slučaju dužeg boravka u zemlji od dozvoljenog, možete biti kažnjeni ili deportovani.

Ukoliko pronađete zaposlenje, značajan deo obaveza u vezi sa izdavanjem vize prelazi na poslodavca, koji ima obavezu da nadležnim institucijama u Dubaiju dostavi tražene podatke, poput broja vašeg pasoša, pismo o sponzorstvu, ugovor o zaposlenju i slično.

Vi ćete morati da pripremite medicinsku dokumentaciju, kopije pasoša, fotografije, pismo poslodavca o ponudi za posao i zahtev za vizu. Takođe ćete morati da uradite test krvi da biste isključili bolesti poput HIV-a, hepatitisa C i tuberkuloze, jer Ujedinjeni Arapski Emirati ne dozvoljavaju stranim prenosiocima tih bolesti da borave u emiratima. Kada prođete sve testove, biće vam izdata zdravstvena knjižica, koja je obavezna za strane radnike u Dubaiju.
Takođe će vam trebati radna knjižica za čije izdavanje je neophodno slanje fotografije pasoša, ugovora o radu, ulazna vize, medicinska dokumentacija i dozvole za rad vašeg poslodavca dobijena od Ministarstva rada.



Na kraju nakon pribavljanja svega navedenog, biće vam potrebna boravišna viza koju izdaje Direktorat za poslove sa strancima. Da biste istu dobili moraćete da odete lično, gde ćete popuniti obrazac prijave, dostaviti pasoš, medicinsku dokumentaciju, zdravstveno uverenje, originalnu dozvolu za ulazak, fotografije pasoša, kopiju radne dozvole sa priznanicom o izmirenim obavezama pri podnošenju zahteva za istu.

Nakon pribavljanja svega prethodno navedenog, imate svu neophodnu dokumentaciju za legalan rad u Dubaiju.

Tržište rada u Dubaiju


Iako se smatra da je Dubai jedno od najboljih mesta za nalaženje posla, nisu sva tržišta rada visoko razvijena. Naime, postoje neke delatnosti i grane ekonomije koje očekuju značajno veće potrebe za radnom snagom, dok neke stagniraju ili smanjuju potrebe za radnicima, posebno strancima. Najveće potrebe za radnicima (posebno iz inostranstva) će imati sledeće grane privrede: bankarstvo i finansije, marketing, IT usluge, ugostiteljstvo, turizam, telekomunikacije i građevina. Osim što se očekuje rast broja zaposlenih u ovim sektorima, očekuje se da će plate u njima i dalje rasti.

U Dubaiju posluje veliki broj svetski poznatih kompanija, kako onih osnovanih u Dubaiju, tako i stranih koje otvaraju svoje regionalne centre u ovom gradu. Jedna od preporuka strancima koji dolaze da rade u Dubaiju jeste da primarno konkurišu u multinacionalnim kompanijama, koje su mnogo otvorenije za zaposlenje stranih državljana od lokalnih preduzeća. Multinacionalne kompanije posluju najčešće u oblastima građevine, visokih tehnologija, marketinga, ugostiteljstva i turizma.

Tržište rada u Dubaiju je vrlo veliko, ali i izuzetno konkurentno. Zbog visokih zarada, veliki broj talenata u svojim profesijama iz svih delova sveta se zapošljava baš ovde. S druge strane, zbog malog broja stanovnika, tržište zapošljavanja je u ovom emiratu vrlo "gostoprimivo" za strane državljane.

Interesantno je da ovo tržište pokazuje i sezonsku komponentu - većina zapošljavanja se odvija od januara do marta i gotovo u potpunosti zastaje tokom svetog meseca Ramazana i najtoplijih meseci leta.

Poslovi za strance i posrednici


Dobra mesta na Internetu za pretragu oglasa za posao u Dubaiju su: Bayt.com, Gulftalent, Dubai Careers, Khaleej Times Jobs, NaukriGulf i LinkedIn.


Značajnu ulogu u zapošljavanju imaju agencije za zapošljavanje i često je ovo najbolji način da se pronađe posao, posebno ako nemate iskustva na lokalnom tržištu. U Dubaiju sve svetski poznate agencije za regrutovanje imaju svoje lokalne kancelarije - Michael Page, Adecco Middle East, Manpower Middle East. Takođe, na lokalnom tržištu posluju i specijalizovane agencije za određene sektore i delatnosti - Jivaro Partners (marketing), ESP International (ugostiteljstvo), Robbert Murrai (građevina i inženjering). Imajte u vidu da agencije za zapošljavanje uzimaju proviziju nakon potpisivanja ugovora o zapošljavanju i to od poslodavca, a ne od onoga ko traži posao. Ukoliko je drugačije, uglavnom je reč o prevarnim radnjama.

Na ovom tržištu preporuka zaposlenih se smatra izuzetno velikom prednošću pri zapošljavanju. Zbog toga je vrlo važno da ukoliko imate poznanike ili prijatelje zaposlene u kompanijama u Dubaiju zamolite za preporuku ukoliko postoje otvorena radna mesta u njihovoj kompaniji za vašu profesiju.

Na kraju ovog dela bitno je skrenuti pažnju i na sledeće - kada dolazite u Dubai iz druge zemlje, gotovo jedino, a svakako najjače oružje u borbi za posao, biće vaš CV ili radna biografija. Vrlo je važno da isti pripremite i pošaljete na što više adresa kompanija. Kako se nalazi na granici arapske i zapadne kulture, Dubai nema ustaljen i opšteprihvaćen obrazac za CV, ali je preporuka što koncizniji i što kraći CV (maksimalno do 1,5 strane), jer istraživanja pokazuju da poslodavci imaju jako malo vremena za pregled radnih biografija kandidata, pa je bitno da u kratkom vremenu (do jednog minuta čitanja), mogu dobiti najvažnije informacije o vama.

image
Ne prijavljujte se za poslove za koje niste kvalifikovani. Samo zato što ste zainteresovani za rad u nekoj kompaniji, ne znači da bi trebalo da se prijavljujete za poslove koji ne odgovaraju vašim veštinama i vašoj profesiji. Takve prijave su čisto gubljenje vremena i propuštanje možda realnijih šansi za zaposlenje u profesiji.

Nije neuobičajeno da potraga za poslom traje šest meseci do godinu dana - zato budite strpljivi!

Izvori:

Dubai Careers - Job search Dubai Careers

UAE Government portal - Visa information




Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -