Američka radna viza za vozače kamiona

Vozači kamiona su među najtraženijim zanimanjima u Americi. Zbog nedostatka radne snage transportne i špediterske firme u Americi sve više zapošljavaju strance za vozače kamiona. U ovom članku ćete dobiti informacije o radnoj vizi koja je neophodna ukoliko želite da radite kao vozač kamiona u Americi.


Nedostatak vozača kamiona u Sjedinjenim Državama stvorio je potrebu transportnim kompanijama da svoje napore za zapošljavanje prošire i na traganje za kandidatima u inostranstvu. Prema Američkom udruženju za kamionski prevoz, za prevoz tereta u Americi godišnje je potrebno preko 3 miliona vozača kamiona. Ako ste strani radnik koji želi da radi kao vozač kamiona u Sjedinjenim Državama, H-2B viza je definitivno najbolja i najčešće korišćena opcija.

Vozač kamiona u Americi
Posao vozača teških kamiona u Americi

Kako do američke radne vize za vozače kamiona?


Prvo, uverite se da ćete moći da ispunite neophodne uslove da biste bili vozač kamiona u SAD. Trebaće vam vozačka dozvola za teška vozila, a mnoge kompanije će takođe zahtevati da imate komercijalnu vozačku dozvolu (CDL), koju možete dobiti od Odeljenja za motorna vozila (DMV) i o kojoj vam poslodavac može dati informacije. Dok komercijalne vozačke dozvole (CDL) izdate u Meksiku i Kanadi važe u Sjedinjenim Državama, drugi vozači će morati da prođu test i dobiju svoj CDL u SAD pre nego što počnu sa radom. Poslodavci su odgovorni da obezbede da su vozači obučeni i licencirani. Mnoge autoprevozničke škole u ​​Sjedinjenim Državama nude obuku za CDL. Minimalna starost za vozača kamiona je 18 godina (21 ako će vaš posao zahtevati da tokom vožnje prelazite granice država u Americi). Takođe ćete morati da već imate relevantno radno iskustvo, a vozačka dozvola bez značajnijih prekršaja je obavezan uslov.


Drugo, potrebno je da imate ponudu za zapošljavanje od strane preduzeća koje ima svu odgovarajuću papirologiju za zapošljavanje vozača iz inostranstva, kao što je privremena dozvola za rad za zaposlene H-2B i iskustvo u podnošenju i odobrenju obrasca I-129. Bez ponude za posao i poslodavca koji će vas sponzorisati, ne možete se prijaviti za vizu. USCIS (US Citizen and Immigration Services) navodi da vaš potencijalni poslodavac takođe mora da potvrdi da će posao biti privremen (do 12 meseci), da dokaže nedostatak raspoloživih američkih vozača i da potvrdi vaše iskustvo u vašoj profesionalnoj oblasti. Posao takođe mora da vama obezbeđuje mesečnu zaradu u visini prosečne plate za vozače kamiona u državi u kojoj preduzeće posluje. Tokom poslednjih nekoliko godina, napravljene su izmene u pravilima za H-2B vize koje povećavaju zaštitu radnika, tako da je važno osigurati da ponude preduzeća za posao vozača kamiona uključuju i ove nove zahteve.

Treće, kada vaš potencijalni poslodavac u Americi obavi svoj deo posla, potrebno je da se prijavite za vizu u američkoj ambasadi ili konzulatu u vašoj zemlji.

Za radna mesta vozača zasnovana na sezonskim ili povremenim poslovima, dozvola za rad neće biti odobrena na duže od devet meseci. Dozvola za rad za radna mesta na određeno vreme po osnovu jednokratne potrebe američkog preduzeća može se odobravati do tri godine. H-2B viza se obično odobrava na istu dužinu pomenute radne dozvole i može se produžiti nakon inicijalnog isteka na period do jedne godine.

PREPORUČUJEMO:
Vozač kamiona u Americi – plata, uslovi rada, zahtevi posla, beneficije...

Kako vozači kamiona mogu dobiti američku radnu vizu - proces u 3 koraka


Prijava za privremenu radnu dozvolu

Vaš potencijalni američki poslodavac ili agent mora započeti proces prijave tako što će podneti prijavu za privremenu radnu dozvolu od Američkog ministarstva za zapošljavanje (DOL). DOL će tražiti da proveri da američki radnici neće biti oštećeni ako kompanija (vaš potencijalni poslodavac) zapošljava radnike iz inostranstva. Osim što će dokumentovati da je posao vozača privremen, poslodavac će morati da dokaže da je pokušao, ali nije uspeo, da regrutuje komercijalne vozače iz SAD i da zapošljavanje radnika sa H-2B vizom neće negativno uticati na plate i uslove rada sličnih zaposlenih radnika u SAD.

Podnošenje zahteva Službi za državljanstvo i imigraciju

Kada se dobije radna dozvola od Ministarstva za zapošljavanje, poslodavac mora da podnese obrazac I-129, Zahtev za neimigrantskog radnika Službi za državljanstvo i imigraciju SAD (USCIS). Poslodavac može uključiti više stranih državljana na isti H-2B zahtev.

Podnošenje zahteva za vizu u ambasadi SAD

Kada zahtev vašeg poslodavca bude odobren i pribavi odgovarajuće dozvole, bićete obavešteni da podnesete zahtev za vizu u američkoj ambasadi ili konzulatu u vašoj zemlji. Službenici ambasade će vas obavestiti o dokumentaciji koju je potrebno da priložite uz zahtev, kao i o terminu kada će biti obavljen intervju. Većina poslova vezanih za ambasadu se obavlja elektronskim putem, osim samog intervjua.

Svakako je neophodno da tokom celokupnog procesa budete u stalnom kontaktu sa svojim potencijalnim poslodavcem - sponzorom i da kroz sam proces prolazite zajedno.

PREPORUČUJEMO:
Vozač cisterne za gorivo u Americi – visina plate, gde pronaći posao, uslovi rada, zahtevi posla, beneficije...

Savet: U Americi je aktivan veliki broj advokata specijalizovanih za pribavljanje viza stranim državljanima. Čak je veliki broj njih specijalizovan za pružanje usluga uvezi sa ekspertizom u programu za vizu H-2B (koja se smatra najboljom opcijom za strane vozače kamiona koji žele da se zaposle u Americi). Saradnja sa ovim advokatima može vam olakšati proces i obezbediti uspešno dobijanje vize za rad u Americi.

Izvori:

State Department - Privremena radna dozvola H-2B




Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact

Copyright © jobandsalaryabroad.com 2017 -